gällivare Med geografi är det precis som med all annan kunskap i världen. Olika människor är olika bra på olika saker. Som säkert alla vet är Gällivare en stad i Sverige, men är du inte bra på geografi kanske du inte har en aning om var denna stad ligger. Gällivare ligger i Norrbottens län och därmed i landskapet Lappland. Detta är högt upp i Sverige vilket bidrar till att det finns mycket vinteraktiviteter att utföra under stor del av året. Staden har cirka 9000 invånare, vilket gör det till en ganska så liten stad i Sverige. Nu är i och för sig alla städer uppe i norr stora till ytan och så även denna stad.

Gällivare ligger bara cirka 100 km söder om polcirkeln och ligger precis i slutet av Inlandsbanan som är en tåglinje i Sverige. Denna stad är dels känd för sina stora mineraltillgångar. Här finns bland annat Malmberget, som egentligen är en enskild stad. Där finns stora tillgångar på järn och är en gruva som drivs av LKAB. Det finns dock annat som har satt staden på kartan och då talas det varken om industri eller Internetentreprenörer. Här talas det istället om professionell skidåkning.

Marcus Hellner har satt Gällivare på kartan

Genom Marcus Hellner har många lärt sig vart Gällivare ligger och vad staden är mest känd för. Nu är det dock inte så längre, utan Marcus Hellner har satt Gällivare på kartan genom sina stora bedrifter inom internationell längdåkning. Numera känner de flesta till vad Gällivare är och definitivt vad personen som är mest känd i denna stad har för yrke. I övrigt är denna stad något som alla som gillar vintersport bör besöka minst en gång i livet. Som tidigare nämnts är staden en perfekt plats för skidåkning, både för den som är nybörjare som för den professionella skidåkaren.